ფრინველთა ოჯახები

Arctic Tern (Sterna paradisaea) ფრინველის ფაქტები

Pin
Send
Share
Send
Send


Arctic Tern, სამეცნიერო სახელი Sterna paradisaea არის ტრინი ლარიდების ოჯახში. ეს ფრინველი მიეკუთვნება არქტიკულ და ქვე-არქტიკულ რეგიონებს, რომლებიც მოიცავს ევროპას, აზიასა და ჩრდილოეთ ამერიკას. ჯიშები ძლიერად მრავლდება. ყოველწლიურად ორი ზაფხულია, როდესაც Arctic Tern მიემგზავრება ჩრდილოეთიდან ანტარქტიკის სამხრეთ სანაპიროდან.

და დაახლოებით ექვსი თვის შემდეგ ბრუნდება. ბოლოდროინდელმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ Arctic Tern ფრინველის წლიური წრიული სიგრძე ისლანდიასა და გრენლანდიაში დაახლოებით 5 კმ (5,7 მილი) და ნიდერლანდებში დაახლოებით 5 კმ (5,000,7 მილი). ეს ყველაზე გრძელი ცნობილი მიგრაციაა ცხოველთა სამყაროში.

როდესაც Arctic Tern დაფრინავს, ჰაერში სრიალებს. იგი ბუდეს აშენებს ყოველ სამ წელიწადში ერთხელ (შესართავის ციკლიდან გამომდინარე); ბუდის დასრულებისთანავე, იგი ცისკენ მიემართება, რომ სამხრეთით გადავიდეს.

Arctic Terns საშუალო ზომის ფრინველია. მათი სიგრძეა 25-5 სმ (4-5 ინჩი) და ფრთები 1-5 სმ (2-5 ინტი). ისინი ძირითადად ნაცრისფერი და თეთრი ფერისაა, წითელი / ნარინჯისფერი დანა და ფეხები, თეთრი შუბლი, შავი წვერი და გვირგვინი (გრძელი თეთრი) და თეთრი ლოყები.

ნაცრისფერი საფარი 305 მმ და სკპულას ყავისფერია, ზოგიერთ თეთრ ზედა ნაწილში ზედა ფრთები ნაცრისფერია, თეთრი წინა პირით, ხოლო საყელო მთლიანად თეთრია, თითქოს გამდნარი. ღრმად ჩანგლიანი კუდი არის თეთრი, ნაცრისფერი გარე ქსელებით.

Arctic Terns არის გრძელვადიანი ფრინველი, რომელთა უმეტესობა თხუთმეტიდან ოცდაათ წლამდე აღწევს. ისინი ძირითადად თევზსა ​​და მცირე საზღვაო ელექტრონულ სიგნალებს ჭამენ.

სახეობა უხვადაა, დაახლოებით ერთი მილიონი ადამიანი ცხოვრობს. მთლიანად სახეობის ინდივიდთა რაოდენობის ტენდენცია არ არის ცნობილი; წარსულში, ამ ფრინველთა რაოდენობა შემცირდა სამხრეთ ბოლოს.

განაწილება და გადაცემა

Arctic Tern მუდმივად ცირკულირებს რეპროდუქციულ განაწილებას; არ არსებობს აღიარებული ქვესახეობები.

ჩრდილოეთ ზაფხულის განმავლობაში ის გვხვდება ჩრდილოეთ ამერიკისა და ევრაზიის ცივ ზამთარში ზღვისპირა რაიონებში. სამხრეთ ზაფხულის განმავლობაში მას შეუძლია მიაღწიოს ანტარქტიდის ყინულის ჩრდილოეთ წვერს და ეძებოს ზღვა.

Arctic Tern ცნობილია გადასახლებით; იგი უბრუნდება ანტარქტიდს და კვლავ ყოველწლიურად არქტიკაში თავისი სანაშენე მინდვრებიდან, ამ რეგიონებს შორის უმოკლესი მანძილია 19,000 კილომეტრი (12,000 მილი).

ხანგრძლივი მოგზაურობა უზრუნველყოფს, რომ ამ ფრინველს წელიწადში ორი ზაფხული და დღის სინათლე უფრო მეტად დაენახა, ვიდრე პლანეტის სხვა არსებას.

ამ ჩიტის შესანიშნავი საქალაქთაშორისო ფრენის შესაძლებლობის მაგალითი იყო უჩინარი ძაღლის ჩიტი ჩრდილოეთუმბერლენდში, ფერნის კუნძულებზე, დიდ ბრიტანეთში, 12 წლის ჩრდილოეთ ზაფხულში, რომელიც მიაღწია მელბურნს, ავსტრალიას 12 ოქტომბერს, გაქცევიდან მხოლოდ სამი თვის შემდეგ (14,000 კმ) - 14000 კმ-ზე მეტი (22000 კმ) მეტი.

25-ზე ჩატარებულმა ფრინველებზე თვალყურისდევნების საშუალებით ჩატარებულმა გამოკვლევამ აჩვენა, რომ აღნიშნული მაგალითები იშვიათი არ არის ამ სახეობებისთვის. მართლაც, დაფიქსირდა, რომ წინა კვლევებმა სერიოზულად შეაფასა არქტიკული ტერნის მიერ გავლილი წლიური მანძილი.

გრენლანდიასა და ისლანდიაში დაბადებული თერთმეტი ფრინველი საშუალოდ 707,7 კმ (1,100 მილი), მაქსიმუმ 6,6 კმ (7,7 მილი). წინა შეფასებებისგან განსხვავება განპირობებულია იმით, რომ ჩიტებმა მკაფიო კურსი გაიარეს, იმავე გზაზე გასვლის გარეშე, რაც ადრე იყო მოსალოდნელი.

ფრინველები გარკვეულწილად გაჯერებულ გზას გადიან, რომ გაბატონებული ქარები ისარგებლონ.

საშუალო Arctic tern ცხოვრობს დაახლოებით ოცდაათი წელი და, ზემოთ მოყვანილი კვლევის საფუძველზე, გაივლის დაახლოებით 2,5 მილიონ კილომეტრს (1,5 მილიონი მილი), რაც სამჯერ მეტია, ვიდრე დედამიწიდან მთვარეზე ორმხრივი მოძრაობის ექვივალენტი.

2013 წელს ნიდერლანდებში Arctic Tern მეცხოველეობის ნახევარი ათეული თვალის მიდევნების კვლევამ აჩვენა საშუალო წლიური მიგრაცია გ. 90,000 კმ (56,000 მილი).

სამხრეთით მიმავალ გზაზე ეს ფრინველები მიჰყვებოდნენ დაახლოებით ევროპისა და აფრიკის სანაპიროებს. აფრიკის სამხრეთ მწვერვალზე შემოვიდნენ, ისინი აღმოსავლეთისკენ მიემართებოდნენ, ზოგი თითქმის სამხრეთისკენ მიემართებოდა და ჩრდილოეთ-აღმოსავლეთ ანტარქტიდაში მდებარე ვილკსის მიწას მიაღწია, სანამ ავსტრალიაში მიაღწევდა.

ფრინველმა რამდენიმე ასეული კილომეტრი გაფრინდა ავსტრალიის სამხრეთ სანაპიროზე, სანამ სამხრეთით ანტარქტიდისკენ გაფრინდებოდა, ერთი ავსტრალიისა და ტასმანიის გავლით ავსტრალიის მთელ სამხრეთ სანაპიროზე გაფრინდა.

მელბურნის რაიონში ჩასვლისთანავე, იგი სამხრეთისკენ უხვევს და გემზე მიცურავს ანტარქტიდის ჩრდილო – აღმოსავლეთით მდებარე უილკს ლენდში, გადაკვეთა ახალი ზელანდიის სამხრეთ კუნძულის სამხრეთ – დასავლეთი კიდე.

ნიდერლანდებში დაბრუნების შემდეგ ამ ფრინველმა იმოგზაურა C. 1.3 კილომეტრზე (5,000,000 მილი), ცხოველისთვის ყველაზე გრძელი მიგრაცია ჯერ არ არის დაფიქსირებული.

Უყურე ვიდეოს: Arctic Tern - Sterna paradisaea (მაისი 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send