ფრინველთა ოჯახები

ტყის ბუ / ათენის ბლევი

Pin
Send
Share
Send
Send


სახლის ბუების გვარი (ათენი) გავრცელებულია მხოლოდ აღმოსავლეთ ნახევარსფეროში. ამ გვარში შედის საშუალო ზომის ბუები, რომელთა საერთო სიგრძე დაახლოებით 20-23 სმ, ბუმბულის ყურების გარეშე, მკვრივი აღნაგობის, მომრგვალო, ზომიერად გრძელი ფრთებით, მოკლე კუდით. სახის დისკი სავსეა, მკვეთრად განსაზღვრული. ფეხების ბუმბული იცვლება - სამხრეთ ფორმებში თითები დაფარულია ჯაგრისებით, ჩრდილოეთით ისინი ფრჩხილების ბუმბულიანია. სახლის ბუები ძირითადად ბინადრობენ ღია, ხშირად კულტურულ პეიზაჟებში და არ ერიდებიან უდაბნოებს. გამონაკლისია ინდური ჭრელი ბუ (A. blewitti), რომელიც ინდოეთის უღრან ტყეებში ბინადრობს. საერთო სახლის ბუს (A. noctua) სიგრძეა 23-28 სმ, ფრთების სიგრძე 57-64 სმ, ფრთის სიგრძე 15-18 სმ, წონა 160-180 გ.

ზომაში გეოგრაფიული განსხვავებებია, ქალი უფრო დიდია ვიდრე მამაკაცი. ზრდასრული მამაკაცებისა და ქალების შეფერილობა ყავისფერია ზემოდან, ღია მოთეთრო ლაქებით, განსაკუთრებით მსხვილი თავის, კისრის, მხრებისა და ფრთების უკანა მხარეს. ფრენის ბუმბული მოყავისფროა, მონაცრისფრო ზედებითა და მოთეთრო განივი ნიმუშით, კუდის ბუმბულით მოყავისფრო ფერისაა, ოხერ-მოთეთრო ფერის განივი ზოლებით. ვენტრალური მხარე არის თეთრი, ყავისფერი გრძივი ნიმუშით; ავერსის დისკი, ქვედა და ტარსი თეთრია. თვალები ყვითელი, წვერის მოყვითალო-მოყავისფრო, ბრჭყალები შავ-მოყავისფრო. პატარა ბუ ფართოდაა გავრცელებული ცენტრალურ და სამხრეთ ევროპაში, ჩრდილოეთ აფრიკაში (საჰარის ჩათვლით, სამხრეთით სუდანამდე, აღმოსავლეთ ეთიოპიასა და სომალში), წინა, ცენტრალურ და ცენტრალურ აზიაში (სამხრეთით ერაყში, ავღანეთში, ბელუჩისტანში, აღმოსავლეთით ჩრდილოეთ ჩინეთში, ტიბეტში და Კორეა).

მას ურჩევნია თავი შეინარჩუნოს ღია ლანდშაფტში, როგორც მთებში, ისე ვაკეზე. ჩრდილოეთით, იგი მეტწილად ასოცირდება კულტურულ ლანდშაფტთან; სამხრეთით, ძირითადად გვხვდება მშრალ ადგილებში (უდაბნოები, ნახევრადუდაბნოები და ა.შ.). მკვიდრი ჩიტი.

პატარა ბუ ქმნის მუდმივ წყვილებს, მამაკაცი და ქალი ერთად რჩებიან გამრავლების სეზონის გარეთ. ის ბუდობს ბორცვებში, კლდეებში, შენობებში, ზოგჯერ თივის ნაკადებში, აშკარად, ზოგჯერ საკუთარ საბუდარ ხვრელებს იჭრება. მას რეალურად ბუდე არ აქვს. Clutches გავრცელებულია აპრილში, სამხრეთით უკვე მარტის ბოლოს. იგი შეიცავს 4-5, ზოგჯერ მეტ (8-მდე) თეთრ კვერცხს. ძირითადად ქალი ინკუბირებს დაახლოებით 4 კვირის განმავლობაში. ერთი თვის ასაკში, წიწილები ტოვებენ ბუდეს, მაგრამ სრულ ზრდას აღწევენ 5 კვირის ასაკში. თავდაპირველად, broods ერთად შენარჩუნება.

პატარა ბუ ნადირობს დღისით, მაგრამ ძირითადად შებინდებისას და ღამით ადრე. საკვები შედგება მღრღნელების, მწერების, ქვეწარმავლებისა და ფრინველებისგან. პატარა ბუ, რომელიც დაქუცმაცებულ ბუს ჰგავს. იგი განსხვავდება მისგან უფრო მსუბუქი ფერის, გრძივი (არა მომრგვალო) თეთრი ზოლების თავზე და გაურკვეველი სახის დისკით. თავი დიდია, გაბრტყელებული, თითები ბუმბულიანია. ჯდომა, ზოგჯერ კუდს ხრის, განსაკუთრებით ადამიანის ნახვისას (Boehme et al., 1998). ხმა არის მკვეთრი "კუ-ვიტი, კუ-ვიტი" (სიროეჩკოვსკი, როგაჩოვა, 1980).

Გავრცელება. სამხრეთ ევრაზიის იშვიათი სახეობა, რომელიც ბუდობს ჩრდილო-დასავლეთ მონღოლეთისა და სამხრეთ-ალტაის სამხრეთ-დასავლეთ უდაბნოს მთებსა და კლდოვან უდაბნოებში. ჩამოთვლილია CITES– ის II დანართში. აშკარად, ცენტრალური ციმბირისთვის მაწანწალა სახეობაა (როგაჩევა, 1988).

პ.პ. სუშკინმა (1914) შემოგვთავაზა სახლის ბუს ბუდეს განთავსება ტუვაში, სადაც მოგვიანებით იპოვა A.I. იანუშევიჩი (1952). ერთადერთი ეგზემპლარი კრასნოიარსკის ტერიტორიაზე მოიპოვა P.P. სუშკინი 1908 წლის 26 დეკემბერს სოფ. Ჩვენ. მრავლდება კლდოვან უდაბნოებში, ნახევრად უდაბნოებსა და მშრალ სტეპებში, ცალკეული კლდეებით ან ქვის ქედებით. ის მთებში შედის 2800 მ სიმაღლეზე (სუშკინი, 1938). ყველგან იშვიათია (როგაჩევა, 1988).

რეპროდუქცია. ბუდეები განლაგებულია სხვადასხვა თავშესაფრებში, ნახვრეტებში, კედლის ნაპრალებში (სიროაჩკოვსკი, როგაჩოვა, 1980).

საკვები იკვებება მღრღნელებით, მსხვილი მწერები, ხვლიკები (Syroechkovsky, Rogacheva, 1980).

Pin
Send
Share
Send
Send