ფრინველთა ოჯახები

გიგანტური Kingfisher ფაქტები | აღწერა | დარეკეთ | ზომა | ხმა

Pin
Send
Share
Send
Send


გიგანტური მეფე, სამეცნიერო სახელი მეგასერილის მაქსიმუმი არის ყველაზე მნიშვნელოვანი თევზაობა აფრიკაში, ადგილი, სადაც ის მკვიდრი ქათამია საჰარის უდაბნოს სამხრეთით კონტინენტზე, მშრალი სამხრეთ-დასავლეთის გარდა.

ამ სტატიაში მოცემული იქნება Giant kingfisher ბილიკი, ზარი, ზომა, ხმა, სამხრეთ აფრიკა და ა.შ.

გიგანტური Kingfisher დისტრიბუცია

გიგანტური მეფისფერი სახეობა არის ბინადარი სანაშენე ფრინველი აფრიკის უმეტეს ნაწილში საჰარის სამხრეთით, მშრალი სამხრეთ-დასავლეთის გარდა.

ჩრდილოეთ ნამიბიაში საკმაოდ ხშირია (კაპრივის ზოლთან ერთად) და გარდა ამისა, ჩრდილოეთ და იაპონიის ბოტსვანაში, ცენტრალურ და სამხრეთ მოზამბიკში, ზიმბაბვესა და სამხრეთ აფრიკაში.

გიგანტური Kingfisher ხშირად გვხვდება ნაკადულები, მდინარეები, ტბები, კაშხლები და გარდა ამისა, მთის ნაკადები ხის ტერიტორიებით, ნაპირებზე, სავანებსა და ტყეებში.

გიგანტური თევზაობა დამატებით ხდება სანაპირო ლაგუნებში, ესტუარებში, მანგროვებსა და ზღვის სანაპიროებზე და, როგორც წესი, გამშრალ მდინარეებში არსებულ საცურაო აუზებთან ახლოს.
Giant kingfisher არის აფრიკის ყველაზე დიდი სახეობა. მას აქვს დიდი გვირგვინი და გიგანტური სწორი შავი წვერი.

მისი სხეულის უმეტესი ნაწილი გადახურულია შავი ბუმბულით, რომლის გადაფარვაც შესაძლებელია თეთრი ლაქებით. მამაკაცს აქვს ნარინჯისფერი მკერდი და მისი კუჭი თეთრია, რამდენიმე შავი ლაქით.

ქალის მკერდი შავი და თეთრია და კუჭი ნარინჯისფერია, ხოლო განსხვავება მათ შორის დამახსოვრდება მამაკაცის ფიქრით, როგორც ნარინჯისფერი პერანგის, ხოლო ქალის ფორთოხლის კალთის ტარება.
გიგანტურ მტევანს განსაკუთრებული ადგილი უკავია ჩემს კორონარულ გულში. მათი ხმამაღალი, მკაცრი "კახ კაჰ კაჰკის" სახელი კვლავ ბევრ დაუჯერებელ მოგონებას ახდენს აფრიკის ბუჩქზე; მზის კუნძულებიდან, ჩემი მიმზიდველი მეუღლით, ნამიბიის ჩრდილოეთით მდინარე კუნენეს სანაპიროებზე, ეპიკური კანოებით, მდინარე უმნგაზიდან იაპ კონცხის ჩასატარებლად, კენიაში მდებარე Tsavo East Nationwide Park- ის კორონარულ გულში 4 × ოთხი თავგადასავალი.

გიგანტური Kingfisher Habitat

ეს ყველა დროის აღმოჩენილია წყლის მახლობლად და იშვიათად აღემატება 100 მეტრს წყლის პირას.

ფაქტობრივად, ნებისმიერი წყლის ობიექტი იქნება შესაფერისი ჰაბიტატი, სანამ საკმარისი კვება და გადახურული ტოტები იქნება.

მდინარეები, ნაკადულები, ტბები, კაშხლები, ესვარები და ზღვის სანაპიროებიც კი შეიძლება იყოს სათანადო ჰაბიტატი, თითოეული მათგანი ღია სავანეებსა და უღრან ტყეებში.

არსებობს ორი ქვესახეობა, დასახელებულია M. m. მაქსიმა, რომელიც აღმოჩენილია დამატებით ღია ჰაბიტატებში და მ. გიგანტეა, რომელიც ხშირი წვიმის ტყის ჰაბიტატებშია.

წვიმის ტყის ქვესახეობა უფრო ბნელია, რაც გაცილებით ნაკლებად შეიმჩნევა ზემოთ და ქვედა ნაწილში უფრო მძიმე შავი ბარიერებია, ვიდრე ამ სურათებში ნომინირებული მაქსიმუმი.

გიგანტური მეფისფერი აღწერა

Giant kingfisher სიგრძეა 42-46 სმ (16,5-18 სანტიმეტრი), აქვს დიდი ბეწვიანი ქედი, დიდი შავი ინვოისი და შავი ზედა ნაწილების ფანტასტიკური თეთრი ლაქები.

მამრს აქვს წაბლის მკერდის ზოლი და ნებისმიერ სხვა შემთხვევაში თეთრი ქვედანაყოფი, რომელსაც აქვს მუქი ფერის ზღვარი.

მდედრს აქვს თეთრი ლაქებიანი მკერდის ზოლი და წაბლის კუჭი. ტყის რბოლა მ. გიგანტეა უფრო ბნელია, რაც გაცილებით ნაკლებად შეიმჩნევა ზემოთ და ზედმეტად იკრძალება, ვიდრე ნომინირებული რასა, თუმცა, ეს ორი სახეობა ერევა ტყის პირას ზონასთან ერთად.

გადაწყვეტილება არის ხმამაღალი wak wak wak.

რეპროდუქცია

გიგანტური Kingfisher არის მონოგამიური. ეს ნიშნავს, რომ მამაკაცი დაწყვილდება მხოლოდ ერთი ქალის და ქალი დაწყვილდება მხოლოდ ერთ მამაკაცთან.

ისინი, სავარაუდოდ, ატარებენ საჰაერო ფრენებს მთელი შეყვარებულობის პერიოდში, რასაც თან ახლავს დარეკვა, მამრობითი სქესის ზოგიერთი პოზიციით, რომ მიუთითოს მისი ბუმბულის ნიმუში და იკვებოს ქალისთვის.

გამრავლების სეზონი ივლისიდან იანვრამდეა, პიკს აღწევს აგვისტოდან ოქტომბრამდე. ეს სახეობა მარტოხელა ბუდეა.

მისი ბუდე არის გვირაბი, რომელიც ყოველ კვირას იჭრება შიგნით თითოეული მამა და დედა, რომლებიც იყენებენ გადასახადებსა და თითებს.

ბუდე სავარაუდოდ განთავსებული იქნება მდინარის საფინანსო ინსტიტუტში, ქვიშის კარიერში ან კლდეში, სადაც კარიბჭე ჩვეულებრივ გადაფარებული მცენარეულობის მიღმაა დამალული, წყლის დონის ზემოთ. 3-5 კვერცხს დებენ და თითოეული მამა და დედა ინკუბაციას უკეთებენ მათ 25-27 დღის განმავლობაში, ყოველდღე რიგრიგობით 3 – ოთხჯერ.

მამაკაცი კვერცხის ნაჭუჭებს ბუდიდან ხსნის, კვერცხების გამოჩეკვისთანავე. Chicks იკვებება რიგ შემთხვევებში ყოველდღე თევზით.

მამა ერთი თვის შემდეგ წყვეტს მათ კვებას, ხოლო დედა 5 დღის შემდეგ. უმცროსი შეიჭრება, როდესაც ისინი 37 დღის წინ არიან და შეიძლება ჩაყვინთონ რამდენიმე საათში, თუმცა, მათი დედა კვებავს მათ 3 დამატებითი კვირის განმავლობაში.

ჩვევები და ცხოვრების წესი

Giant kingfisher არის ყოველდღიური ქათამი და იჯდა კლდეზე ან განყოფილებაში, სადაც წყალი გადაფარავს ადგილს, სადაც ნადირობს.

მას შეუძლია გააკეთოს ციცაბო ან არაღრმა ჩაყვინთვის, რომ შემდეგ გაქრეს წყალში და მტაცებელი დაიჭიროს, ვიდრე უფრო მალე დაბრუნდეს თავის ქორზე. ეს შეიძლება დამატებით აღმოჩნდეს ღია წყალზე, როგორც ამას მრავალი სახეობა აკეთებს.

მას შეუძლია მცირე ზომის კიბორჩხალები მთლიანად გადაყლაპოს, თუმცა უფრო დიდი გადააქვთ ინვოისის წვერზე, ამიტომ შესაძლოა იგი მოხვდეს მის ქერქზე დაძაბული მოქმედებებით, რათა წაიღოს ბორბლები და ფანტელები ვიდრე ხორცის გადაყლაპვა. ჩვეულებრივ თევზს თავდაპირველად მიირთმევენ.

მომგებიანი დაჭერის შემდეგ, ქათამი თავს დაესხმება ახალ ქორჭილას. თუ ზღვაზე თევზაობაა, მეფუტკრე გაწმენდს ბუმბულს ბოლო წყალში.

მრავალი მეფეების მსგავსად, Giant kingfisher არის მარტოხელა და ტერიტორიული და შეუძლია დაიცვას თავისი ტერიტორია. მისი ძირითადი მაცხოვრებლები განსხვავდებიან მის რეგიონში, რეგიონებში მოგზაურობენ წყლის დიაპაზონის შესაბამისად. არასრულწლოვნები მრავლდებიან გამრავლების სეზონის შემდეგ.

Მეცხოველეობა

სამხრეთით, აფრიკაში მრავლდება სექტემბრიდან იანვრამდე, ზიმბაბვეში აგვისტოდან მარტამდე, ზამბიაში მარტიდან აპრილამდე და ლიბერიაში დეკემბრიდან იანვრამდე.
Giant kingfisher მონოგამიური და მარტოხელა მეცხოველეობაა. ბუდე წარმოადგენს გაფართოებულ ჰორიზონტალურ გვირაბს, რომელიც მდინარის ფინანსურ ინსტიტუტში ამოიღეს თითოეული სქესის მიერ თითების და გადასახადების გამოყენებით. კარიბჭის სიღრმე 11 სმ (4. სამი) გადაჭარბებულია და 15 სმ (5.9 დიუმი) უზარმაზარი.

გვირაბი, როგორც წესი, არის 2 მ (6 ფუტი 7 ინტი) ზომის, თუმცა დაფიქსირებულია გვირაბი 8,5 მ (28 ფუტი). გვირაბის დასრულების პალატაში მრგვალი სამი კვერცხის მტევანი იდება.

კვება

ეს მასიური სახეობა იკვებება კიბორჩხალებით, თევზებით და ბაყაყებით, რომლებიც თევზაობამ დაიჭირა. Giant kingfisher უპირატესად იკვებება კიბორჩხალებითა და თევზებით.

ამფიბიები, სხვადასხვა კიბოსნაირნი, მცირე ქვეწარმავლები და შეცდომები დამატებით შედის კვების რეჟიმში.

ის ჩვეულებრივ ნადირობს წყალში ჩაფლული ადგილიდან წყალში ჩაყვინთვით ან ჰაერში ჰაერში მოფრქვევით, ვიდრე მყვინთავი. მყვინთავების დროს, მტაცებლისთვის, ის აბსოლუტურად ჩაძირულია.

მას შეუძლია მცირე ზომის კიბორჩხალა მთლიანად გადაყლაპოს, თუმცა უფრო დიდ კიბორჩხალას წაართმევს ქარსაფარს და ფანტერს ვიდრე მოხმარება.

თევზებს ყლაპავენ მთლიანად, თავდაპირველად თავი დადეთ. თუ ჩაყვინთავთ მარილიან წყალში, იგი გაწმენდის ბუმბულს მტკნარ წყალში, თუ ეს პოტენციალია.

გიგანტური მეფე თევზი

Giant kingfisher არის ტერიტორიული, მონოგამიური და მარტოხელა სელექციონერი. კვერცხებს დებენ ივლის-იანვრის შუალედში, მწვერვალებით აგვისტო-ოქტომბერში.

სანაშენე წყვილი გათხრებს გვირაბსა და მობუდარი პალატას ვერტიკალურ მდინარის ნაპირზე ან კლდეში წყალთან.

გვირაბს შეუძლია სიგრძის ცვალებადობა 0.9-დან რვა.45 მ-მდე (35-332 დიუმი) და კამერა სავარაუდოდ 20-60 სმ (8-23.5 ინჩი) უზარმაზარი იქნება.

გვირაბის შესასვლელი ჩვეულებრივ დაიმალება გადაფარებული მცენარეულობის მიღმა. სამიდან 5 კვერცხს დებენ და ინკუბაციას ახორციელებენ თითოეული მამა და დედა 25-27 დღის განმავლობაში.

გამოჩეკვის შემდეგ, სავარაუდოდ, დღეში რამდენჯერმე იკვებებიან თევზები თევზებით. ისინი ბუდეში დაახლოებით 37 დღე ინახება და, ამის მიუხედავად, შეიძლება დამოკიდებულია მამაზე და დედაზე 21 დღის განმავლობაში.

მოსახლეობის მუქარა

Giant kingfisher ერთგვარი ხშირია დაცულ ტერიტორიებზე. ამის მიუხედავად, მას შეიძლება საფრთხე შეუქმნას სასოფლო-სამეურნეო სავარგულების წყალში პესტიციდების გაჟონვამ და გამრავლების და ჰაბიტატების ნაკლებობამ.

მოსახლეობის რაოდენობა

IUCN– ს შესაბამისად, Giant kingfisher ხშირია და გავრცელებულია მთელი თავისი განსხვავებებით, თუმცა მოსახლეობის საერთო შეფასებით, იქ არ არის.

დღესდღეობით ეს სახეობა კლასიფიცირებულია როგორც ყველაზე მცირე საზრუნავი (LC), მიუხედავად ამისა, მისი რიცხვი ამ დროისთვის იკლებს.

Უყურე ვიდეოს: სიცოცხლე სიკვდილის შემდეგ რეინკარნაცია (დეკემბერი 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send